Close

Ami igazán fontos, az a várakozás

Az igazi önismeret nem a pillanatban van, amikor éppen megtörténik az életedben valami, hanem előtte. Amikor ülsz egy padon, előrehajolva, a könyököd a térdeden támaszkodik és a kezed akarva vagy akaratlanul is összedörzsölöd, összekulcsolod. És vársz.

Érdekes ez a várakozás. Sok esetben arra várunk, ami már megtörtént, de még nem ismerjük a kimenetelét, a megtörtént esemény hatására formálódó jövőt. Ekkor fejben nagyon sokféle jövőt vagyunk képesek végig gondolni, vizualizálni, elképzelni. Van, hogy az elképzelt jövőt a várakozásban emlékként éljük meg és arra várunk, hogy a múlt érkezzen meg. Mintha megfordítanánk az idő kerekét.

Többnyire küzdünk a térrel és az idővel, az idő múlásával. De mintha a várakozásban ezek máshogy működnének. Pontosabban ekkor tudjuk, tudnánk megtapasztalni, megélni, hogy hogyan működnek. Ha odafigyelnénk. A várakozásban megélt minőségeink irányítják azokat. És az a viszony, ami aközött áll, hogy mire várunk és mennyire hiszünk abban.

A várakozás a hit próbájának szentsége.

A fent leírt testtartás mindenkinek ismerős. Jól szimbolizálja ezt a szentséget, a mélyben munkálkodó hitet. Van, aki a várakozásban kerül közel Istenhez, vagy épp ekkor távolodik el.

Számtalan dologra várakozhatunk. Állhatunk egyszerűen sorban egy kasszánál. Várhatunk egy dolgozat eredményére. Egy ajándék kibontására. Bírósági tárgyalás ítéletére. Kórházi beavatkozások, műtétek eredményére. Várhatunk nőre, várhatunk férfira. Barát érkezésére. Gyermek születésére és szeretteink halálra. Van, amikor a várakozásban tehetünk valamit valakiért, és van, amikor kiszolgáltatva, idegőrlően, tehetetlenül kell várakoznunk, amely lassan mérgezi az elmét.

A várakozásban (is) teremtünk.

A várakozásban ott van az érzelmek teljes tárháza és az ahhoz kapcsolódó viszonyunk.

Várakozhatunk félelemben, aggódva, ijedten, gyanakvón, rémülten, szorongva, zárkózottan. Várakozhatunk egykedvűen, életuntan, erőtlenül, fásultan, közömbösen, unottan, kiüresedetten, reménytelenül, szégyenkezve. Várakozhatunk álmosan, fáradtan, leverten, nyűgösen, értetlenül, megsebezve, tanácstalanul, melankolikusan. Várakozhatunk cinikusan, dühösen, feszülten, idegesen, lázadozva, őrjöngve, türelmetlenül.

Várakozhatunk magabiztosan, bolondozva, buján, élettelin, jókedvűen, lelkesen, vidáman, büszkén, optimistán. Várakozhatunk együttérzően, gyengéden, hálásan, kedvesen, odaadón, őszintén, segítőkészen, szeretettel telin. Várakozhatunk csendben, éberen, figyelmesen, higgadtan, rendezetten. Várakozgatunk békésen, derűsen, elégedetten, könnyeden, nyugodtan. Várakozhatunk áldottan, boldogan, elégedetten, gondtalanul, jókedvűen, inspiráltan, pozitívan, türelemmel.

A dühtől a szeretetig széles a spektrum.

Ahogy Móricz Zsigmond mondta. „Várni, az nehéz. A várakozás őrli meg az idegeket, az töri le a szarvakat, az oszlatja el legjobban az önbizalmat.” Miért? A várakozással önmagában minden rendben van. A baj azzal van, hogy mi mindent képzelünk el közben.

Te is várakoztál már

Az idő múlását a természetben az évszakok váltásával, a nappalok és éjszakák váltakozásával, az apály és dagály érkezésével, a hold ciklusaival is mérhetjük. Mérhető-e az idő múlása az életünkben bekövetkezett várakozások között eltelt idővel? Van-e a várakozásoknak, mint önismereti lehetőségnek ciklusa?

A ciklusok törvénye újra és újra emlékeztet minket dolgokra, s arra, hogy mindennek megvan a maga ideje. A várakozásnak is, és az abban lévő teremtő gondolatainknak is. A fenti érzelmi minták alapján a várakozásban teremtett gondolataink lehetnek emelkedőek, ám lehetnek leszálló ágban is.

Figyelj oda életeid ciklusaira, és azokra, amelyekben várakoztál. Figyeld meg, hogyan, mikor és milyen témára érkezik az életedbe egy-egy várakoztatás. Milyen érzelmekkel és gondolatokkal vagy benne. Ha ismétlődik, akkor hogyan élted meg, hogyan változtál a korábbihoz képest. Változott-e a hited és a türelmed. Mennyire erősítette vagy kérdőjelezte meg a hited, az önbizalmad, vagy épp mennyire edzett meg az előző és ugyan azon témában lévő várakozás. Mennyire kapsz nehezebb várakozást?

Az életedben bekövetkezett várakozásoknak és megvan a maga körforgása?

Idézd fel az életeidben eltöltött várakozásokat. És tanulj belőle.
Légy azok megfigyelője és élj a várakozás kínálta lehetőségekkel.

HÍRLEVÉL + JelentkezzHÍRLEVÉL – Feliratkozás

Akkor iratkozz fel, ha nyitott vagy az üzeneteimre és arra, amit itt kapni fogsz.

Kattints fent a Jelentkezés menüpontra, VAGY IDE, töltsd ki az űrlapot és jelentkezz bátran.

Az előző életes "UTALVÁNY" megvásárlásával pedig előre bebiztosíthatod az időpontodat, s előtte érdemes meghallhatnod ezt a vezetett MEDITÁCIÓT.

Én abban tudlak segíteni, hogy elkísérlek az utadon. Az én feladatom, hogy kísérjelek, támogassalak abban, hogy a felszínre tudd hozni a blokkod okát, feldolgozhasd jelen vagy előző életeid fájdalmas eseményeit, megszabadulj a szenvedéstartalmától vagy épp megbocsájthass saját magadnak. Az utazás célja, hogy a múlt eseményeinek feldolgozásával megérkezhess a jelenedbe. Az én célom pedig, hogy ebben melletted legyek. A munka jelentős része a Tiéd :)