Close

Férfiak könyve – Könyvajánló

Hallom is, na ne már, Te is OSHO-zol itt. Igen, tudom. Eredetileg Radzsnís Csandra Mohan Dzsain néven született, csak élete végén kezdte használni az Osho “megnevezést”. Az Oso szó a zen tradícióban a „szellemi mester” megnevezésére szolgál. Itt-ott lehet olvasni róla, hogy az élete éppenséggel nem volt szent (és arra találsz bizonyítékot mindig, amire akarsz), de ettől még a gondolatai igazak és bölcsek lehetnek. Ez ítélje meg mindenki maga, és kezelje OSHO-t a “helyén”.

Fiú vagy? Pasi vagy? Robot vagy? Szexmániás vagy, vagy netán szerzetes? Csúcs macsó és szépfiú vagy? Férj, apa, barát vagy? Harcos, meditáló, alkotó férfi? És még van benne pár “kategória”, amelyik ki vannak “vesézve”.

A férfiszerepek nem mindennapi, közvetlen bemutatása. Éles elméjű és gyakran humoros meglátások válogatása arról, mit jelent férfinak lenni a mai világban. Osho elmagyarázza a férfi különböző aspektusait, s megmutatja, hogy ezek a sajátságok hogyan formálják és befolyásolják a társadalmat. Arra is rávilágít, miként lehet az általában pusztításra és negatív irányba fordított maszkulin energiákat kreativitássá és személyes fejlődéssé alakítani.
Osho mindig pontoson de nem mindig hízelgően határozza meg a teremtés koronájának fejlődését Ádámtól kiindulva, a szolgától kezdve, a fiún, a férjen, a papon, a politikuson, a lázadón keresztül egészen a buddháig.
Amellett, hogy a könyv különböző hátterű férfiak kérdéseire ad választ, olyan rövid meditációs technikákat is ajánl, amelyek a gyakorlatban is segítenek elindítani az olvasót a fejlődés ösvényén.

Kellemes olvasást kívánok!

A könyv megvásárolható mondjuk itt is: BOOKLINE

A FÉRJ (részlet)

Házasember vagyok három gyerekkel, és egy nős férfi minden problémájával. A feleségem folyton a torkomnak ugrik. Már csak a gyerekek miatt vagyunk együtt, különben minden perc rémálom. Van arra bármilyen esélyem, hogy megszabadulok ennek a pokolnak a tüzétől?

Nem kell a pokol miatt aggódnod, – ott vagy már most is, és szenvedtél már épp eleget. Innen már csak a mennyországba vezet minden út, mert más már nem maradt. Talán a cölibátusban élők még mehetnek a pokolba, de te nem. Te már eleget szenvedtél. a cölibátusban élőkre még ráfér egy kis szenvedés, de rád már nem.

Az igazság az, hogy a pokol nem valahol máshol van, és a mennyország sem. A pokol is itt van, és a mennyország is. A pokol és a menny a te hozzáállásodat jelenti az élethez. Élheted úgy is az életed, hogy az egészet egy áldásnak, egy ajándéknak érezd. És ne csak a feleségedre hárítsd állandóan a felelősséget. Először is, te választottad őt! Miért választottál olyan nőt, aki folyton csak kínoz? És azt hiszed, hogy ha elváltok, akkor legközelebb nem egy ugyanilyen típusú nőt választasz? Ha megkérdezel egy pszichológust, azt mondja majd, hogy újra ugyanazt a típust fogod választani. Szükséged volt rá – a te döntésed volt. Nem tudsz szenvedés nélkül élni. Azt hiszed, a feleséged okozza minden szenvedésedet? Azért szenvedsz, mert szenvedni akarsz – ezért választottad ezt a nőt. Ezért aztán egészen addig ugyanehhez a típusú nőhöz fogsz vonzódni, amíg végleg fel nem hagysz a régi gondolkodásmódoddal.

Nem lehet megváltozni vagy átalakulni másképp, csakis a saját elménken keresztül. Most nyilván azt gondolod, hogy ha elválsz, minden rendbe jön. Tévedsz! De még mennyire, hogy tévedsz! Semmit sem tudsz az emberi pszichológiáról. Megint csapdába esel majd. Megint keresni fogsz egy nőt magadnak – és közben ez a nő rettenetesen fog hiányozni. Te is hiányzol majd neki, és ő is neked. Megint egy ugyanilyen személyiségű nőt fogsz találni magadnak, mert csak az ilyen típushoz fogsz vonzódni. figyeld meg az elméd működését!

S nem valószínű az sem, hogy csak ő a hibás: te is bizonyára teszel vele valamit. Te ezt mondod, az ő véleményét viszont nem ismerem. Nem lenne igazságos szegény asszonnyal szemben, ha a te állításaidat teljes egészében elfogadnám Ötven százalékban talán igazad van, de mi a helyzet a másik ötven százalékkal? Valószínűleg legtöbbször csak öntöd az olajat a tűzre. És ha az élet annyira szörnyű, akkor mégis miért nemzettél neki három gyereket? Ezért ki a felelős? Miért hoztál három lelket is a rettenetes családi életedbe, ebbe a rémálomba? Miért? Azoknak a gyerekeknek már semmi nem jutott a szeretetedből?

Az emberek egyfolytában szaporodnak, és közben bele sem gondolnak, mit tesznek. Ha az életed valóban ennyire pokoli, akkor legalább azt megakadályozhattad volna, hogy a gyerekeid a te szenvedésed csapdájába essenek. Megmenthetted volna őket ettől! Most azt a három gyereket két olyan felnőtt neveli, mint te meg a feleséged. Tőletek tanulják meg hogyan éljék az életet, és ezt fogják továbbadni a világnak is. Ha te meghaltál, ők még mindig itt lesznek, és pokollá teszik a világot. Azok a gyerekek tovább folytatják majd a te ostoba és nyomorult életmódodat. A fiad olyan nőt fog elvenni, mint amilyen a feleséged – ki mást is venne el? -, hiszen csak az ilyen nőt fogja ismerni. Szereti az anyját, és bármikor, amikor beleszeret egy nőbe, az csak azért lesz, mert a nő az anyjára emlékezteti. És megint ugyanazt a játékot játsszák tovább. Talán te is édesanyád típusa szerint választottad a feleséged, és apád meg anyád is ugyanezt játszották, amit most ti, és amit később majd a gyerekeitek is fognak – mindannyian ugyanannak a mintának az alapján éltek. A nyomorúság így marad fenn.

Legalább a három gyerek életét megmenthetted volna, és az emberiség jövőjét is megmenthetted volna, mert a hullám, amit keltettél, most tovább gyűrűzik. Ha te meg is halsz, az életed nyoma fennmarad. Bármit is teszel, megmarad. Bármilyen hullámot is keltesz az élet óceánjában, az megmarad – csak te tűnsz el. Olyan ez, mint amikor követ dobsz a nyugodt vizű tóba: a kő beleesik, eltűnik benne, lesüllyed a fenékre, és ott megpihen, de a hullámok, amiket keltett, tovább fodrozódnak a part felé. Csakhogy az élet óceánjának nincsenek partjai, ezért aztán azok a hullámok egyre csak fodrozódnak, örökkön-örökké. Legalább egy kicsit odafigyelhettél volna, hogy ne csinálj gyerekeket. De soha sem túl késő. Az életeden még mindig változtathatsz – de abban ne reménykedj, hogy a feleségednek meg kell változnia. Ez rossz hozzáállás.

Te változz meg! Méghozzá gyökeresen. Hagyd abba azokat a dolgokat, amiket eddig műveltél. Kezdj el olyan dolgokat csinálni, amiket eddig soha nem tettél. Változz meg radikálisan, légy egy teljesen új ember, és magad is meglepődsz majd. Amikor új emberré válsz, a feleséged is új emberré válik. Neki is meg kell változnia, hogy reagálni tudjon a te változásodra. Először nehézséget okoz majd neki, olyan lesz, mintha egy új férjjel lakna együtt, de idővel belátja, hogy ha te meg tudtál változni, ő is meg tud. Ne abban reménykedj, hogy a másiknak kell megváltoznia. Minden kapcsolatban először neked kell megváltoznod! Az élet még mindig lehet mennyei – soha nem túl késő. A változtatáshoz azonban nagy bátorságra, de legfőképpen több tudatosságra lesz szükséged. Vesd el a viselkedésed automatizmusát – csak figyeld meg, eddig mit tettél. Mindig ugyanazt teszed, és a feleséged is mindig ugyanúgy reagál. Ez lett a megszokott minta.

Figyelj meg bármilyen férjet és feleséget – szinte meg lehet jósolni a viselkedésüket. A férj reggel fellapozza az újságot és olvasni kezd, a feleség meg ugyanazt mondja, amit évek óta mindig, és a férj ugyanúgy reagál. Szinte az egész egy meghatározott program szerint működik. Elég, ha néhány apró változtatást vezetsz be, és meg fogsz lepődni, milyen hatást váltasz ki vele. Például holnap ne ülj le kora reggel, és ne olvass újságot! Kezdd azzal, hogy kitakarítod a házat, és figyeld meg, mi történik! A feleségednek elkerekedik a szeme, és azon tűnődik majd, hogy mi bajod lehet. Mosolyogj, amikor rápillantasz, öleld át, és figyeld meg, hogyan húzódik el. Soha nem ölelted meg őt azelőtt. Évek teltek el, és soha nem néztél annak a szegény asszonynak a szemébe.

Ma este ülj mellé, és nézz a szemébe. Kezdetben majd azt hiszi, megbolondultál, vagy hogy Osho torzszülöttje lettél, vagy valami hasonló, de ne aggódj! Csak fogd a kezét, és légy lelkes! Ha nem tudsz az lenni, akkor legalább színleld! Légy lelkes! Néha előfordul, hogy az ember elkezd színlelni valamit, aztán az valós érzelemmé válik! Mosolyogj minden ok nélkül, és figyelj. A szegény nő még szívrohamot is kaphat ettől! nem fogtad a kezét … mióta is? emlékszel még rá egyáltalán? Elmentél vele valaha is reggel sétálni? Vagy teliholdkor elvitted sétálni, megnézni vele a csillagokat? ő is csak ember, ő is csak szeretetre vágyik. Az emberek azonban – különösen Indiában – még mindig úgy tekintenek a nőkre, mintha azok rabszolgák lennének. Abból áll az életük, hogy a gyerekekre vigyáznak, meg a konyhára és a ház6ra ügyelnek, mintha valóban ez lenne az egész élet. Tiszteled a feleségedet, mint emberi lényt? Természetes, hogy a harag előbukik belőle. Ha csalódottnak érzi magát – mert az élete elrohan mellette, miközben ő nem ismert meg semmilyen örömöt, semmilyen gyönyört, nem ismert meg semmi olyat, ami értelmet és jelentőséget adott volna az életének…

Szoktál néha leülni mellé, hogy csendben megfogd a kezét, és szavak nélkül érezd őt, és engedd, hogy ő is érezzen téged? A férjek és feleségek között csak egyféle kommunikáció létezik: a veszekedés. Ne hidd, hogy ezért csak a feleséged a felelős! Lehet, hogy ő is az, de nem ez a lényeg, mert most nem ő tette fel a kérdést. A kérdést te tetted fel. Változtass az életeden! Hadd érezze az az asszony, hogy fontos. Hadd érezze, hogy szükség van rá. Tisztában vagy azzal, hogy az életben az egyik legfontosabb dolog, hogy érezzük, hogy szükség van ránk? S ha valaki nem érzi ezt, az élete értelmetlen és sivár.

Nevess együtt vele, hallgassatok együtt zenét, menjetek szabadságra! Dédelgesd a testét, mert a test összezsugorodik, ha senki nem cirógatja. A test megcsúnyul, ha senki nem tekint rá megbecsüléssel. És akkor azt gondolod magadban: “Miért nem szép a feleségem?” mert nem teremtesz olyan légkört, amelyben a szépség kinyílhat és virágba borulhat. Ha szeretsz valakit, akkor az az ember azonnal gyönyörűvé válik! A szerelem egy hihetetlen alkímiai folyamat! Nézz meg valakit, aki szerelmes, és hirtelen észreveszed, hgoy megváltozik az aurája, szinte sugárzik, több vér szökik az arcába, a szeme ragyog, csillog és intelligensebb lesz – olyan mint valami csoda.

A szerelem csoda, a szerelem varázslatos. Még nem túl késő.

Tetszett? Érdekel? Jelentkezz!


Kattints fent a Jelentkezés menüpontra, VAGY IDE, töltsd ki az űrlapot és jelentkezz bátran.

Az előző életes "UTALVÁNY" megvásárlásával pedig előre bebiztosíthatod az időpontodat, s előtte érdemes meghallhatnod ezt a vezetett MEDITÁCIÓT.

Méhész Pál

Én abban tudlak segíteni, hogy elkísérlek az utadon. Az én feladatom, hogy kísérjelek, támogassalak abban, hogy a felszínre tudd hozni a blokkod okát, feldolgozhasd jelen vagy előző életeid fájdalmas eseményeit, megszabadulj a szenvedéstartalmától vagy épp megbocsájthass saját magadnak. Az utazás célja, hogy a múlt eseményeinek feldolgozásával megérkezhess a jelenedbe. Az én célom pedig, hogy ebben melletted legyek. A munka jelentős része a Tiéd :)